zwanvo
  • Hem
  • Om mig
  • Blogg
  • VFU
    • VFU 1
    • VFU 2 >
      • Lektionsplaneringar MA
      • Lektionsplaneringar SV
    • VFU 3 >
      • Lilla läsgruppen
      • Matematik
      • Tema RE/SV
  • Ämnen
    • NO >
      • NaturrutaN
    • Matematik
    • Religion
    • Geografi
  • Digitala verktyg
  • Bokcirkel

Inlägg 6 - Hejdå rutorna!

1/15/2017

1 Kommentar

 
Bild
Bild
Bild
Bild
Höstterminen har swishat förbi och nu kommit till sitt slut. En hel del har hänt i mina rutor och det har varit intressant och på något sätt rogivande att se förändringen. Den påminner om att tiden faktiskt inte står stilla utan dagarna rullar på, oavsett om en tycker det går för snabbt eller för långsamt. Naturen är häftig och jag tycker det är fantastiskt att bo på ett ställe där årstiderna faktiskt skiljer sig åt och att året runt kunna beskåda skiftningarna som sker runt omkring oss. Här följer en avslutande reflektion om uppgiften NaturrutaN! 

Reflektion

Från september till december händer det ganska mycket ute i naturen! Jag har i mina rutor betraktat förändringen från sensommarens grönska till höstens färgexplosion och slutligen till vinterns snötäckta och frusna mark. Det häftigaste har varit att se hur klorofyllen i växterna sakta men säkert försvunnit och bytts ut mot bruna och gula toner. Och hur vissa växter tar längre tid på sig att vissna! Jag undrar vad det beror på, egentligen?
Jag tycker att uppgiften har varit rolig och lärorik. Jag har lärt mig vilka arter som växer i vilka miljöer och hur abiotiska faktorer påverkar vegetationen. Jag blev också positivt överraskad över att jag fann det ganska intressant att leta i floror och artbestämma växter! Jag antar att det har att göra med min dragning till att sortera saker =) 
Jag kan definitivt tänka mig att använda den här typen av uppgift i min framtida undervisning, men då välja att observera under ett helt år för att även ge mina elever en bild av hur det är när grönskan gör comeback på våren! Det är ju så härligt och finns inte nog med metaforer som beskriver den utvecklingen.

Kopplingar till läroplanen

Enligt det centrala innehållet i biologi ska elever i årskurs 1-3 ta del av:​​
  • Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
  • Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.
  • Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer. 

Referenslista

  • Skolverket (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Stockholm: Skolverket.
  • Gidstam, Björn, Ursing, Björn & Wanntorp, Hans-Erik (1985). Fältflora. 15:e uppl. Stockholm: Norstedts.
  • http://www.digiflora.se/seek/webui.php 
Bild
Nu var det dags att sluta, tack och adjö från min naturruta!
1 Kommentar

Inlägg 5 - 13/11

11/13/2016

1 Kommentar

 

Ruta 1

Bild

Ruta 2

Bild
Och så kom det snö! Då det inte är särskilt många minusgrader i luften så kan en anta att den nog inte är här för att stanna. Men ändå är det väldigt trevligt när det första snön kommer tycker jag. Hysteri bland både barn och i trafiken! Om än av olika anledningar. Då marken var täckt av det fina vita så fick jag kika om det var något som stack upp ovanför den eller om det fanns några spännande spår i den.. 

Ruta 1

Bild
Hundäxingen still going strong! Som det syns på översiktsbilden av ruta 1 så fanns det också många spår av hundtassar. Eftersom rutan ligger längs med ett promenadstråk så är det ju ingenting anmärkningsvärt. Däremot fanns det inget som helst spår av gul snö, så alla hundar verkar ha skonat just min lilla ruta :)

Ruta 2

Vad är detta? I ruta 2 fanns det tydliga spår av att en hare har skuttat förbi! Och att blåbären fortfarande sitter kvar på riset tycker jag är häftigt. Jag vågade dock inte smaka om de tappat smaken eller ej! 
Bild
Bild
Bild
1 Kommentar

Inlägg 4 - 23/10

10/23/2016

1 Kommentar

 

Ruta 1

Bild

Ruta 2

Bild
Ytterligare två veckor har gått och det klassiska höstvädret har kommit igång ordentligt. Nu är det slut på indiansommaren som hållit i sig! Temperaturerna har sjunkit,  medeltemperaturen i oktober månad har legat på ca 7 grader och det har varit en och annan frostnatt. Även antalet soltimmar har minskat och det har varit ganska mulet väder med ett par regndagar och kraftig vind.

Ruta 1

Hundäxingens stjälk står fortfarande stadigt upprätt men axet har nu skrumpnat ihop. Daggkåpan har nu börjat tappa sin gröna färg och blivit gul- och brunfläckig. Den gröna färgen kommer från ämnet klorofyll och nu under hösten bryts ämnet ner och tas upp av växten för att få ut så mycket näring som möjligt inför vintern.  När de gröna färgämnena försvinner från växter tar snabbt de gula, röda och bruna färgerna över och vi får vackra höstfärgade träd och buskar. Bilden nedan till höger visar en lönn som står lite utanför ruta 1 men som jag tyckte var så häftig med alla sina tappade löv som var knallgula med svarta prickar. Prickarna är en svamp som kallas lönntjärfläcksvamp som vanligtvis angriper lönnar på hösten. 
Bild
Bild
Bild

Ruta 2

Blåslaven verkar inte ha förändrat utseende sedan den senaste inspektionen, vilket ju är någonting positivt då det tyder på att föroreningarna i luften ej ökat. Marken i ruta 2 pryds om än möjligt med ännu fler nedfallna löv vilka bildar ett fint mönster med både gula och bruna löv. Löv som faller till marken förmultnar förr eller senare på grund av olika nedbrytningsprocesser. Det kan vara småkryp som t ex maskar men det finns även andra mikroorganismer som hjälper till att omvandla löven till jord. Vilken tur att dessa processer finns! Annars hade kanske jordklotet svämmat över av löv! 
Bild
Bild
Bild
1 Kommentar

Inlägg 3 - 10/10

10/10/2016

1 Kommentar

 

Ruta 1

Bild

Ruta 2

Bild
Det har gått drygt fyra veckor sedan första besöket i mina rutor! Vädret i Uppsala under september månad har för årstiden varit väldigt bra med lite regn och höga temperaturer, under flera dagar kunde vi mäta ända upp till 15 grader varmt! Detta har resulterat i att växtligheten i båda mina rutor blivit torrare och tappat sin gröna färg. Under de senaste två veckorna har det stundtals blåst ganska kraftigt och skyndat på processen att löven faller från träden. 

Ruta 1

Bild
I den här bilden ser vi att åkervindan gulnat ordentligt och nästan torkat. Ändå är den kvar i sin position, fastslingrad kring andra växtligheter. Vi ser också att daggkåpan däremot fortfarande har kvar sin mörkt gröna färg. Att den inte har gulnat och vissnat än kan kanske bero på att den är en tåligare växt än till exempel åkervindan?

Ruta 2

Här ser vi ett flertal tallbarr som fallit till marken. Vi skymtar även ett par bruna löv. Liljekonvaljerna har helt vissnat och ligger ner på marken som gulbruna bananskal. Det är tråkigt att jag verkar ha missat all form av blomstring i mina rutor men jag får nöja mig med att bären finns där och ger lite färg till allt det mörka! Det finns faktiskt fortfarande både lingon och blåbär kvar, även om det inte är i några mängder. Bladen på blåbärsriset har börjat trilla av så smått medan lingonriset fortfarande är intakt. 
Bild
Bild
Bild

Djurliv

Bild
Mellan mina rutor ligger det en myrstack. Jag noterade idag att aktiviteten i stacken hade minskat drastiskt sedan mitt förra besök. Då var det fullt med myror på stigen! Nu verkar de ha sänkt sitt tempo och det var endast ett enstaka myror som trögt rörde sig utanför stacken. De måste vara i något stadium av att göra sig redo för kallare temperaturer! På vintern sover myrorna ihop i klumpar om flera tusen för att hålla värmen. Längst in i varje klump ligger en myrdrottning, hon ska ha det absolut bästa skyddet. 
1 Kommentar

Inlägg 2 - Artbestämning

9/10/2016

1 Kommentar

 

Ruta 1

Bild
​Hundloka eller Hundkäx 
(Anthríscus sylvéstris) 
Hundkäx är nog det namn som är vanligast att använda men jag tycker hundloka är desto finare! Man skulle kunna säga att det är den mest kända arten inom flockblommiga växter. Den växer längs med vägar, på ängsmark och kan bli upp till en och en halv meter hög. Även med denna växt har jag missat blomningen då den pågår under maj-juli. I min ruta 1 finns det endast ett enstaka exemplar av hundloka.
Bild
Åkervinda (Convólvulus arvénsis)
Åkervinda trivs såsom det hörs på namnet vid åkrar och vägkanter. Den växer längs med marken och tycker om att slingra sig kring andra växter, se bilden. Åkervinda är en vanlig växt i hela Sverige men i min ruta så förekommer endast ett par exempel. Den ingår i släktet vindeväxter och blommar under juli-augusti. Precis som med daggkåpan så finns det ensång om åkervindan från Majas alfabet. 
​
Bild
​Sumpmåra (Gálium uliginósum)
Inom måresläktet finns det ungefär 400 arter men i Sverige förekommer bara 16 stycken. Denna växte tätt och grupperat, i min ruta 1 hittade jag två sådana grupperingar som täckte ungefär 5x5 dm. Jag förmodar att detta är just sumpmåra för att den växte i den lägsta delen av rutan, som ju är ett dike och att den ligger precis bredvid en åker vilket också borde bidra till en ganska hög fuktighet i jorden.
Bild
Hundäxing (Dáctylis glomeráta)
Hundäxing är ett av Sveriges vanligaste gräs och man kan se den på nästan alla typer av ängsmark. I min ruta 1 verkar också hundäxing vara den art som har störst utbredning. Hundäxing ingår i växtsläktet med samma namn.
Bild
​Daggkåpa (Alchemílla vulgaris)
Daggkåpa finns i flera varianter och det som skiljer dem olika småarterna åt är bl a bladform och behåring på stjälkar. De är vanligt förekommande i hela Sverige; från Skåne ända upp till Norrland. De trivs i gräsmark vilket stämmer bra in på min ruta 1 som är i ett dike med mycket gräs. Eftersom jag studerat dessa i september månad så är det svårt att bestämma exakt småart då de tydligen utvecklar otypisk bladform och behåring på stjälkar under sensommaren. I Lena Anderssons Majas alfabet kan vi lyssna på sången om bokstaven D, där hon sjunger om just daggkåpan.


Ruta 2

Bild
​Blåbär (Vaccínium myrtíllus)
Blåbär är ett flerårigt ris som trivs bäst i skuggiga barrskogar. Den tillhör ljungsläktet och blommar i början på sommaren, mellan maj-juni. Bären blir mogna i juli-augusti men ju mer norrut de växer desto senare på året mognar de. När jag valde ut mina rutor i september månad så var blåbären perfekt mogna men inte så många, jag förmodar att de blivit plockade av människor då rutan är belägen ganska nära en promenadstig. ​
Bild
Liljekonvalj (Convallária majális)
Liljekonvalj tillhör släktet liljeväxter och är vanlig i södra och mellan Sverige. Den växer ofta i skogsbackar och tycker om när jorden är mullrik. Den blommar i maj-juni och får röd-orange bär. Jag har förstås inte fått se några blommor men knappt några bär heller. Jag hoppas inget djur varit där och smakat på dem eftersom hela liljekonvaljväxten, inklusive bären, är giftiga. 
Bild
Lingon (Vaccínium vitis-idaéa)
Lingon är, liksom blåbär, ett ris och tillhör även det ljungsläktet. Bären mognar lite senare än blåbär, i augusti-september, och det förklarar varför det inte fanns så många lingon när jag var där vid första besöket. En annan skillnad från blåbär är att bladen på lingonriset sitter kvar året om.
Bild
Väggmossa (Pleurozium schreberi)
I min ruta 2 är väggmossa relativt vanlig då den täcker en stor del av ytan vilket känns naturligt då det är en mossa som finns i rikliga mängder i de flesta skogar. Väggmossa tillhör släktet Pleurozium och har fått sitt vetenskapliga namn från en naturforskare från Tyskland som var elev till Carl von Linné. 
Bild
​Blåslav (Hypogymnia physodes)
Blåslav är en lav som gillar att växa på flera underlag såsom stenar, grenar, klippor och stenar. Man skulle kunna säga att den fungerar som ett mätinstrument som visar luftkvaliteten, är laven skrynklig och tvinvuxen betyder det att luften innehåller vissa föroreningar. Jag skulle vilja säga att den här laven visar just det förhållandet då Stabbyskogen inte ligger allt för långt bort från riksväg 55 som är högtrafikerad och bör generera till mycket avgaser i luften. Den tillhör släktet Hypogymnia. 

1 Kommentar

Inlägg 1 - Säg hej till mina naturrutor!

9/8/2016

1 Kommentar

 
Bild
För uppgiften NaturrutaN kommer jag att under en längre period studera vegetationen på en begränsad yta ute i naturen. Planen är att jag ska besöka mina rutor minst sex gånger under höstterminen (utspritt från september till januari) och vid varje besök ska jag notera hur utvecklingen ter sig samt om enskilda växter förändras på något sätt.
Mina två rutor befinner sig båda två i Stabbyskogen, norra Luthagen. Se karta för exakt placering! Det grå fälten på kartan är berg. 

Ruta 1 - biotiska och abiotiska faktorer

Bild
Ruta 1 ligger intill promenadstigen i ett dike. På andra sidan diket brer sig en åker ut. Ruta 1 är väldigt utsatt för både ljus och vind då det inte växer några träd i närheten och från eftermiddagen ligger ligger solen på ända fram till solnedgången. Det höga gräset får rutan att kännas som ängsmark men eftersom det också är ett dike som är beläget precis nedanför en upphöjning så förmodar jag att jorden är ganska fuktig, då regnvatten förmodligen rinner ner dit. På min första spaning såg jag även en och annan snäcka samt spindel i rutan. 

Ruta 2 - biotiska och abiotiska resurser

Bild
Om jag går uppför stigen som löper uppför det lilla berget som ruta 1 ligger vid foten av kommer jag till skogsdungen där ruta 2 är belägen. Den ligger alltså betydligt högre upp än ruta 1 och är dessutom mer skyddad av träd, även om solens strålar ständigt tränger sig igenom kronorna och gör platsen ganska ljus. I Stabbyskogen växer både barr- och lövträd och ruta 2 inkluderar dessutom en ung (gissningsvis) asp. Rutan ligger ett par meter från promenadstigen men den är inte helt skyddad från mänsklig påverkan då jag vet att många hundägare till exempel rastar sina hundar här. Jag förmodar att marken här är torrare än i ruta 1 men jag upptäckte dock mossa så ganska fuktig måste nog marken ändå vara. Längs med stigen upp för berget fann jag också en gigantisk ettermyrstack så dessa små rackare verkar trivas bra i den här miljön. 
1 Kommentar

    NaturrutaN

    Här kommer jag att skriva mina rapporter kring uppgiften NaturrutaN.

    Arkiv

    Januari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016

    Kategorier

    Alla

    RSS-flöde

Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.
  • Hem
  • Om mig
  • Blogg
  • VFU
    • VFU 1
    • VFU 2 >
      • Lektionsplaneringar MA
      • Lektionsplaneringar SV
    • VFU 3 >
      • Lilla läsgruppen
      • Matematik
      • Tema RE/SV
  • Ämnen
    • NO >
      • NaturrutaN
    • Matematik
    • Religion
    • Geografi
  • Digitala verktyg
  • Bokcirkel